Mammas fantastiska köttbullar

Serverar: 6-8 portioner

Tid: 45 minuter

Det som gör smaken så fantastisk är att mamma alltid först brynte köttbullarna och sedan kokade dem i buljong.

Ingredienser

  • 800 g Blandfärs
  • 1 dl ströbröd
  • 2 dl vatten
  • 3 dl grädde (varav 2 dl till såsen)
  • 2 gula lökar
  • 2 ägg
  • 2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 krm kryddpeppar
  • ½ l buljong
  • Smör eller margarin för stekning
  • Instruktioner

    1. Arbeta köttfärsen med kryddorna. Blanda ströbröd och vatten och låt det svälla, häll över det i köttfärsen, tillsätt vispgrädden och äggen. Finhacka eller riv en av de gula lökarna och blanda ner i färsen. Arbeta smeten smidig.
    2. Fukta händerna med kallt vatten och forma färsen till fina köttbullar. Lägg dem på en skärbräda. Bryn köttbullarna, inte allt för många åt gången, i matfett. Gör i ordning en kastrull med ca ½ liter köttbuljong, lägg över köttbullarna allt eftersom du steker dom, spola ur stekpannan mellan varje omgång med lite vatten och häll även detta i kastrullen, när köttbullarna är stekta, hacka den andra löken grovt och bryn, lägg över i kastrullen. Låt allt koka sakta några minuter.
    3. Lägg över köttbullarna i en karott.
    4. Låt buljongen koka ihop lite så smakerna från köttbullarna koncentreras något. Tillsätt grädden, red såsen och smaka av med ev. mer kryddor. Häll såsen över köttbullarna.
    5. Servera med kokt potatis och kokta grönsaker (ärtor, morötter t.ex.).
    6. Smaklig måltid!

    Liknande recept

    Kommentarer (4)

    bikbok 28 mars 2011

    Mmm detta låter verkligen gott :) /bikbok

    mammis 3 april 2011

    Fantastiskt gott

    MimmiP80 2 juni 2011

    De blev jättebra, jag tycker dock att köttbullssmet genrellt sätt är alldeles för lös så nästa gång ska jag testa med mindre vätska i smeten.

    guardianangel 14 november 2011

    Väldigt gott blev det men som föregående skrev så mindre vätska nästa gång för att smeten ska bli fastare men smaken var underbar.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben