Mandarin créme caramel med chokladparfait

Serverar: 6 portioner

Mandarin créme caramel med choklad parfait och björnbärssabayon. Lyxa till det med tre desserter i en.

Ingredienser

  • Chokladparfait
  • ½ vaniljstång
  • 1 dl mjölk
  • 3 äggulor
  • 1 dl socker
  • 150 g mörk choklad
  • 2 dl vispgrädde
  • Créme caramel
  • 4 mandariner
  • 2 msk torrt vitt vin
  • ½ vaniljstång
  • 2 dl mjölk
  • 1/4 + ½ dl socker
  • 1 ägg
  • 3 äggulor
  • 1 dl socker
  • 1 dl vatten
  • Björnbärssabayon
  • 200 g frysta björnbär
  • 1 msk torrt vitt vin
  • 2 msk socker
  • 2 äggulor
  • Tillbehör
  • Björnbär
  • Instruktioner

    1. Parfait: Koka upp mjölk och vaniljstång snittad på längden. Vispa äggulor och socker i en kastrull. Ta upp vaniljstången ur mjölken och skrapa ner fröna i äggvispet. Sila den varma mjölken över och sjud krämen på svag värme tills den tjocknar. Bryt chokladen i bitar och låt den smälta i den varma krämen. Låt kallna. Vispa grädden lätt och blanda den med chokladkrämen. Häll chokladkrämen i portionsformar som rymmer ca 1 dl. Täck och ställ i frysen.
    2. Créme caramel: Sätt ugnen på 125 grader. Sätt in en långpanna till hälften fylld med vatten. Skär bort skalet på mandarinerna så att inget av det vita finns kvar. Skär ut hinnfria klyftor direkt i en kastrull. Koka mandarinerna med sin saft och vinet tills ca 1 dl återstår. Snitta och skrapa ur vaniljstången direkt i en liten kastrull. Koka upp med mjölk, mandarinblandningen och 1/4 dl av sockret.
    3. Vispa samman ägg, gulor och ½ dl socker. Blanda ner mandarinmjölken och sila blandningen. Koka 1 dl vatten och 1 dl socker till en gyllenbrun karamell. Häll upp lite av karamellen i formarna och vicka runt så att den öven går upp mot kanterna. Häll äggsmeten i formarna och grädda i vattenbadet 40-50 minuter tills smeten stannat. Låt kallna. Förvara övertäckt i kylen.
    4. Björnbärssabayon: Tina och passera ½ dl av björnbären. Blanda 1 msk björnbärspuré, vitt vin, socker och äggulor i en liten kastrull. Sjud tills krämen tjocknar under ständig vispning.
    5. Parfaiten bör tempereras i kylskåp ca 30 minuter före servering. Lossa och stjälp upp dem och mandarinkaramellen. Garnera med frysta björnbär. Skeda på sabayon och gratinera ytan med en gasolbrännare.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben