Mandelbotten med frukt och sherrysås

Serverar: 1 portioner

Tid: 1 timme 15 minuter

En festlig tårta, som man med fördel serverar som dessert efter en middag. Sherrysåsen gör verkligen susen. Själva tårtan är lätt att göra iordning av få ingredienser.

Ingredienser

  • 3 dl sötmandel
  • 2 1/2 dl florsocker
  • 4 - 5 äggvitor
  • Smör eller margarin till formen
  • Ströbröd till formen
  • 1 burk persikohalvor eller annan konserverad frukt, ca 400 g
  • Sherrysås
  • 3 äggulor
  • Knappt 1 dl socker
  • 1 dl sherry
  • 2 1/2 dl vispgrädde
  • Instruktioner

    1. Mal mandeln och blanda den med florsockret. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd försiktigt ned dem i mandeln och sockret. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 1 1/2 liter, gärna med löstagbar botten. Grädda kakan i 175° ca 40 minuter eller tills den fått vacker färg och verkar genomgräddad.
    2. Ta försiktigt kakan ur formen och låt den kallna. Lägg den på ett serveringsfat. Låt frukten rinna av. Ta vara på spadet och ös litet av det över kakan. Lägg på frukten.
    3. Rör äggulor och socker till sherrysåsen i en kastrull över svag värme tills det börjar tjockna. Det får INTE koka. Låt blandningen kallna och tillsätt sedan sherry. Vispa grädden och rör ned den i såsen.
    4. Servera tårtan med såsen bredvid.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben