Mandelknäck med honung och frukttärningar

Serverar: 50 portioner

En riktigt smaskig kaka som bli nästan som konfekt. Knäckigt, lite segt täcke på en mördegsbotten. Bakas smart på plåt och skärs sedan i bitar.

Ingredienser

  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 2 tsk bakpulver
  • 125 g kallt smör
  • 1 ägg
  • Fyllning
  • 125 g smör
  • 2 dl socker
  • 1 dl honung
  • ½ dl vispgrädde
  • 100 g kakfyllning, kanderade apelsinskalstärningar och suckat
  • 200 g mandelspån
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Blanda mjöl, socker och bakpulver i matberedare. Tillsätt smöret i bitar, kör tills det är finfördelat. Tillsätt ägget och kör ihop till en deg.
    3. Kavla ut degen till en plåts storlek, ca 30x40 cm, mellan två bakplåtspapper. Lägg på plåt och ta bort det övre papperet. Grädda ca 8 minuter mitt i ugnen.
    4. Fyllning: Smält smör, socker och honung i en kastrull, tillsätt grädde apelsinskalstärningar, suckat och mandelspån. Bred smeten över mördegsbotten och grädda ytterligare 12 minuter mitt i ugnen tills den har fått fin färg.
    5. Låt svalna och skär sedan i små bitar med riktigt vass kniv. Kakorna går bra att frysa.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben