Servera gärna till "Fläskkarré i lergryta" och till andra goda kött och kycklingrätter...
Ingredienser
500 g mandelpotatis
2 schalottenlökar
4 vitlöksklyftor
½ dl crème fraiche
3 msk citronjuice
Salt
Vitpeppar
Mild olivolja
Persiljekvistar
Instruktioner
Skala och koka mandelpotatis i lättsaltat vatten. Häll av vattnet, spara 1 dl av kokspadet, och låt ånga av en stund. Pressa genom potatispress.
Skala schalottenlökar och vitlöksklyftor och skiva tunt. Lägg lök och vitlök i en stekpanna med 3 msk mild olivolja och stek/rosta tills allt blivit frasigt och gyllengult, ca 5 minuter. Låt rinna av på hushållspapper.
Lägg den pressade potatisen i en matberedare med hälften av lökblandningen, crème fraiche, pressad citronjuice och hälften av det sparade kokspadet.
Mixa allt hastigt till en slät konsistens. Späd ev med resterande kokspad. Smaka av med 1 tsk salt och 2 krm nymalen vitpeppar.
Lägg upp i en skål. Garnera med resterande lökblandning och några persiljekvistar.
Servera som läckert tillbehör till kött, kyckling...