Saftiga blåbär som bakas med en spröd pajbotten och ett täcke av frasig smuldeg med sötmandel. Ett tips är att när man får överblivna äggvitor kan man frysa in dem i t ex en isbricka.
Ingredienser
5 dl vetemjöl
150 g osaltat smör
1 stor äggula
1 l blåbär, ca 500 g
1 dl strösocker
Rivet skal av ½ citron
2 msk potatismjöl
1 dl fint hackad sötmandel
½ dl råsocker
Instruktioner
Sikta ner 3½ dl mjöl i en skål och nyp ihop med 100 g smör till en fin smuldeg. Tillsätt äggulan och 2-3 msk kallt vatten och blanda till en mjuk deg. Kyl degen 20 minuter. Kavla ut på ett mjölat bakbord och klä en form som är 23 cm i diameter. Nyp kanten vackert och stick hål i botten av pajdegen med en gaffel.
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda blåbären, strösockret och citronskalet i en kastrull och värm på låg värme cirka 5 minuter, tills bären är mjuka och saftiga. Blanda potatismjölet med 2 msk kallt vatten och rör ner i blåbärsblandningen. Koka upp under omrörning 1-2 minuter tills krämen tjocknar. Skeda upp blåbärskrämen i pajskalet.
Sikta ner resten av mjölet i en stor skål och blanda ner mandel och råsocker. Nyp ner resten av smöret till en fin smuldeg och fördela ovanpå blåbärskrämen.
Grädda cirka 30 minuter tills gyllene. Servera pajen varm.