Mandeltårta med chokladfluff

Serverar: 12 portioner

Tid: 45 minuter

"Fluffet" kan varieras i det oändliga, använda valfri choklad eller varför inte annat godis såsom skumtomtar, ahlgrens bilar eller dumle. Kan även bytas ut mot chokladmousse om man inte har förberett fluffet i tid.

Ingredienser

  • 3 dl grädde
  • 180 g choklad eller annat godis
  • 200 g mandelmassa
  • 200 g rumsvarmt smör
  • 4 ägg
  • 1 dl finhackad mandel
  • 1 dl vetemjöl
  • ½ tsk bakpulver
  • 2 msk socker
  • Instruktioner

    1. Börja med att förbereda fluffet: Värm vispgrädde men var nog med att det inte börjar koka, smält ner chokladen/godiset och när det är helt smält ställ gräddblandningen i kylen i minst 6 timmar. Innan användning vispar du gräddblandningen till en krämig och fluffig konsistens.
    2. Mandeltårtan: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en bakform, ca 24 cm i diameter.
    3. Riv mandelmassan och tillsätt smöret. Rör blandningen vit och porös. Dela äggen och lägg vitorna i en ren och fettfri bunke. Rör ner gulorna i mandelsmeten, en i taget.
    4. Tillsätt mandeln i smeten. Sikta ner mjöl och bakpulver. Rör om.
    5. Diska vispen ren och fettfri. Vispa äggvitorna till ett fast vitt skum. Tillsätt sockret lite i taget och vispa ytterligare en kort stund så att sockret fördelas jämt i marängsmeten.
    6. Vänd ner äggviteskummet och rör varsamt smeten slät. Bred ut smeten jämnt i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen 35-40 minuter. Låt svalna en stund innan kakan stjälps upp för att svalna.
    7. Bred fluffet jämnt över den kalla kakan och garnera med önskade bär, ex. hallon.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben