Mandeltårta med nougatfyllning

Gör den gärna dagen innan, så blir den underbart seg och krämig. Den går att frysa också, tinas ca 1 timme i rumstemperatur.

Ingredienser

  • Bottnar
  • 100 g mandel
  • 1 1/2 dl socker
  • 4 äggvitor
  • Fyllning
  • 4 äggulor
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl socker
  • 200 g smör, rumstempererat
  • Nougat
  • 50 g hackad mandel
  • 1 dl socker
  • Garnering
  • 1 påse flagad mandel, ca 35 g
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla två bakplåtar eller använd plåtar med bakplåtspapper. Rita en cirkel på varje plåt, ca 22 cm. Skålla, skala och mal mandeln. Blanda den med sockret. Vispa äggvitan till hårt skum och vänd försiktigt ner socker och mandelblandningen. Bred ut smeten i rundlarna. Grädda varje botten mitt i ugnen, ca 20 minuter. Låt bottnarna svalna något innan dem lossas från plåten.
    2. Fyllning: Blanda äggulor, grädde och socker i en kastrull. Sjud under omrörning, tills krämen är tjock. Rör ner smöret i klickar. Låt krämen svalna.
    3. Nougat: Lägg mandel och socker i en stekpanna. Värm under omrörning tills sockret smält och är ljusbrunt. Häll upp på smord plåt eller plåt med bakplåtspapper. Låt kallna. Krossa nougaten i en mortel eller använd en mixer. Blanda den med den kalla krämen. Bred hälften av nougatkrämen på ena bottnen. Lägg på den andra bottnen och bred över resten av krämen. Rosta den flagade mandeln i en varm stekpanna. Låt den svalna. Strö mandeln över tårtan.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    imminn 29 januari 2010

    Hej! Jag bara undrar vad du menar med " lägg mandeln" var någonstans, menar du tillsammans medn smöret eller? MVH// Imminn

    eva_jonte 29 januari 2010

    Hej! Nu har jag ändrat det! :-)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben