På gotlandsbåten köpte jag en kryddblandning, "gotlands medeltidskrydde", Sjaustrukockens.*
Jag funderade på lämplig användning... Och när jag skulle göra Shepherd's Pie hade jag slut på på worcestershiresås och prövade medeltidskryddan istället! Perfekt smakbrytning till lammkött.
Ingredienser
400 g lammfärs
1 gul lök
2-3 klyftor vitlök
1 1/2 tsk salt
1 msk olivolja
2-3 msk tomatpuré
1 tsk "Gotlands medeltidskrydde" *
4 port potatismos (1 påse pulver)
1 ägg
1 dl riven ost
* Om du inte har vägarna förbi Gotland
Efter smak, en pytteliten nypa av
Mejram
Oregano
Gurkmeja
Nejlika
Spiskummin
Kanel
Ingefära
Muskot
Koriander
Kardemumma
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader, smörj en ugnsform med lite av oljan.
Fräs lammfärsen tillsammans med lök och vitlök. Rör i tomatpuré, salta och krydda. Gör potatismoset, 1 påse om man använder pulver. Rör ner osten och ägget.
- Lägg färsen i botten av formen, toppa med moset. Grädda i mitten av ugnen, ca 200 grader, tills rätten är gyllenbrun på ytan.
Liknande recept
Kommentarer (0)