Melissas bakelser

Serverar: 8 portioner

Bakelsens namn har inspirerats av den gröna örtkryddan citronmeliss som tronar på bakelsens topp. Knäckiga bottnar, krämig citronfyllning och fräscha bär.

Ingredienser

  • Bottnar
  • 1 dl sötmandel, cirka 65 g
  • 100 g smör eller margarin
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk mjölk
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 msk ljus sirap
  • 1 påse mandelspån, 50 g
  • Fyllning
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 burk kesella, 250 g
  • 1 dl florsocker
  • Rivet skal av 1 limefrukt
  • Rivet skal av ½ apelsin
  • Garnering
  • 200 g björnbär, färska eller djupfrysta
  • Citronmelissblad
  • Instruktioner

    1. Börja med bottnarna. Sätt ugnen på 250 grader. Skålla, skala och hacka sötmandeln.
    2. Blanda matfett, socker, mjölk, mjöl och sirap i en kastrull. Låt matfettsblandningen sjuda under omrörning tills den tjocknar.
    3. Blanda ner mandelhack och mandelspån i matfettsblandningen. Klicka ut smeten glest till 24 kakor på en bakpappersklädd plåt. Grädda dem mitt i ugnen cirka 20 minuter.
    4. Låt flarnen svalna något. Lossa dem försiktigt. Låt flarnen kallna på galler.
    5. Gör fyllningen. Vispa grädden hårt, gärna med elvisp. Vänd i kesellan. Smaka av med florsocker, lime- och apelsinskal.
    6. Lägg ihop mandelflarnen tre och tre med citrusfyllningen mellan.
    7. Lägg 3-4 björnbär ovanpå varje bakelse. Garnera med en dekorativ kvist citronmeliss.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben