Smörigheten i glassen balanseras fint av hjortronssåsens syrlighet.
Ingredienser
4 äggulor
1½ dl socker
4 dl vispgrädde
300 g messmör
1 msk whiskey
Hjortronsås
250 g hjortron
1 dl socker
2 dl vatten
3 msk färskpressad citronjuice
Instruktioner
Vispa äggulor och socker fluffigt. Vispa grädden.
Blanda äggsmeten med messmör och whiskey, vänd ner grädden i smeten.
Klä en avlång form knappt 1 liter med plastfolie och häll i smeten.
Ställ i frysen 4-6 timmar.
Blanda hjortronen (men spara några hela till garnering), socker, vatten och citronjuice i en kastrull. Koka upp och låt koka ca 5 minuter. Ta från värmen och mixa såsen med en stavmixer eller i en matberedare. Sila bort kärnorna i en nätsil.
Späd av med lite vatten om den känns för tjock. Ställ kallt.
Servera glassen med hjortronsåsen och garnera med några hjortron.