Bröd bakade på youghurt blir saftiga och lite lätt syrliga i smaken. Kryddade med kummin passar de t ex till kräftor eller helt enkelt bara tillsammans med favoritosten.
Ingredienser
50 g jäst
75 g smör
5 dl naturell yoghurt, valfri fetthalt
1 tsk salt
½ dl ljus sirap eller flytande honung
1 dl grovt rågmjöl
1 struken tsk hel kummin
Ca 10-11 dl vetemjöl + lite till utbakningen
Instruktioner
- Smält smöret, tillsätt youghurten och värm till 37 grader. Lös upp jästen i youghurten och tillsätt övriga ingredienser. Arbeta degen väl, gärna i maskin. Jäs 30 minuter.
- Ta upp och knåda degen tills den känns smidig och inte kladdar. Dela den i 4 delar, gör runda bullar som därefter kavlas ut till avlånga, tunna kakor. Lägg två på varje plåt, nagga och jäs 30 minuter.
- Nagga kakorna igen och grädda i 250 grader i ca 5 minuter.
Liknande recept
Kommentarer (0)