Potatis- och kumminbröd

Serverar: 1 portioner

Saftigt potatisbröd som är mättande och gott. Perfekt att baka när man får potatis över från gårdagens middag.

Ingredienser

  • 200 g potatis, kokt och skalad
  • ½ tsk salt
  • 1½ msk stötta kumminfrön
  • 2½ dl mjölk, 3%
  • 2 dl fint rågmjöl
  • 25 g jäst
  • 4-5 dl vetemjöl
  • Topping
  • Dinkelflingor
  • Instruktioner

    1. Mosa potatisen i en bunke. Tillsätt salt, kummin, 1½ dl av mjölken och rågmjöl. Blanda ihop till en jämn massa. Värm resten av mjölken (1 dl) till ca 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt den ljumma mjölken. Häll jästblandningen över rågmjölsblandningen, blanda och tillsätt vetemjölet. Arbeta degen ordentligt och låt den jäsa under bakduk i 45 minuter.
    2. Sätt ugnen på 225 grader. Smörj och bröa en brödform, 1½ liter. Fördela degen i formen och låt den jäsa under bakduk i ytterligare 45 minuter.
    3. Spreja eller pensla brödet med vatten och toppa med dinkelflingor. Grädda brödet längst ner i ugnen i 10 minuter. Sänk värmen till 200 grader och grädda brödet i ytterligare 30-35 minuter. Låt det svalna på ett galler utan bakduk.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben