Kumminbröd i bitar

Serverar: 15 portioner

Tid: 2 timmar

Ett kumminbröd med härlig lätt doft och smak av kummin. Bör göras i en form som är något mindre än långpannan för att få fin höjd. Dela bitarna på mitten och avnjut med smör och en god ost.

Ingredienser

  • 50 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 2 tsk salt
  • 2 ½ msk ljus sirap
  • 1 msk kummin (hel)
  • 12-14 dl rågsikt (750 g)
  • Instruktioner

    Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken, värm till 37 grader. Smula jästen i en bunke och lös upp i lite av vätskan. Tillsätt resten av vätskan, salt, sirap, kummin och det mesta av rågsikten. Arbeta väl med degkrokar i ca 15 minuter så degen är fast och smidig. Jäs övertäckt i ca 30 minuter. Smörj en form med kanter ca 35x25 centimeter väl. Vält upp degen på mjölat bakbord och tryck ut till en rektangel. Lägg i formen och skär i 15 bitar med mjölad kniv. Jäs övertäckt ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Duscha eller pensla ytan med vatten och grädda 1 fals under mitten i ca 20-25 minuter. Låt svalna övertäckt på galler, och bryt sen isär bitarna.

    Liknande recept

    3.8
    1 h 5 min
    2
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben