Serverar: 15 portioner
Tid: 2 timmar
Ett kumminbröd med härlig lätt doft och smak av kummin. Bör göras i en form som är något mindre än långpannan för att få fin höjd. Dela bitarna på mitten och avnjut med smör och en god ost.
Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken, värm till 37 grader. Smula jästen i en bunke och lös upp i lite av vätskan. Tillsätt resten av vätskan, salt, sirap, kummin och det mesta av rågsikten. Arbeta väl med degkrokar i ca 15 minuter så degen är fast och smidig. Jäs övertäckt i ca 30 minuter. Smörj en form med kanter ca 35x25 centimeter väl. Vält upp degen på mjölat bakbord och tryck ut till en rektangel. Lägg i formen och skär i 15 bitar med mjölad kniv. Jäs övertäckt ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Duscha eller pensla ytan med vatten och grädda 1 fals under mitten i ca 20-25 minuter. Låt svalna övertäckt på galler, och bryt sen isär bitarna.