Mjölkchokladbrûlée med vanilj och konjakskokta päron

Serverar: 4 portioner

En riktigt härlig nyårsdessert!

Ingredienser

  • Chokladgrädde
  • 4 dl grädde
  • 85 g mjölkchoklad
  • 0,5 vaniljstång
  • 20 g socker
  • 5 äggulor
  • Råsocker
  • Vaniljkokta päron
  • 3 päron, skalade och fint tärnade
  • 5 dl vatten
  • 0,5 dl konjak
  • 1 dl strösocker
  • 1 vaniljstång
  • Päronsallad
  • 1 päron, skalat och fint tärnat
  • 1 msk citronsaft
  • Garnering
  • Citronmeliss
  • 4 kulor päronsorbet, färdigköpt
  • Instruktioner

    1. Koka upp grädden och vaniljstången. Vispa socker och äggula poröst. Lägg chokladen i den varma grädden och låt smälta. Vispa ned chokladgrädden i äggblandningen. Låt vila en stund.
    2. Skumma chokladsmeten och häll i brûléeformar, grädda i ugn på 125 grader, i vattenbad tills brûléen stannat. Det tar ca 3-4 timmar beroende på ugn, i varmluftsugn går det lite snabbare än i vanlig stekugn. Låt svalna.
    3. Tips: Koka upp vattnet till vattenbadet innan du slår det i vattenbadet så påskyndas tillagningen litegrann.
    4. Koka upp lagen till päronen. Lägg i päronen, koka på svag värme ett par minuter och låt svalna i lagen.
    5. Skala och hacka päronet i små fina tärningar, blanda med citronsaft och hackad citronmeliss.
    6. Vid servering: Strö ett tunt lager råsocker på brûléerna och bränn av med gasbrännare eller gratinera i ugn under grillelement. Placera brûléeformarna på stora tallrikar, lägg några kokta päronklyftor bredvid samt lite av päronsalladen. Låt päronsorbeten ligga frammme en stund och mjukna.
    7. Gör 4 kulor av sorbet och placera en kula per person ovanpå päronsalladen. Servera gärna ett mandelflarn till.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben