Mjuk morotspepparkaka med nötter och glasyr

Otroligt saftig och hållbar kaka.

Ingredienser

  • 1½ liter sockerkaksform med hål i mitten
  • 3 skalade morötter
  • 50 g valnötter/eller andra nötter/kan uteslutas för allergiker
  • 2 cm riven färsk ingefära
  • 2 st ägg
  • 2 dl socker
  • 2 tsk mald kanel
  • 2 tsk mald ingefära
  • 2 tsk mald kryddnejlika
  • 1 tsk bakpulver
  • ½ tsk bikarbonat
  • 2 dl vetemjöl
  • 100 g smör, smält
  • ½ dl filmjölk
  • Smör och skorpmjöl till formen
  • Glasyr
  • 2 dl florsocker
  • Morotssaft
  • Dekoration
  • Hackade nötter
  • Strimlade torkade aprikoser
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa formen.
    2. Skär morötterna i mindre bitar och kör dem i en matberedare med nötterna till en grusig konsistens. Tillsätt ägg och socker och kör i ca 1 minut. Blanda alla kryddor, bakpulver, bikarbonat och mjöl i en skål för sig och blanda i ägg- och morotssmeten. Tillsätt riven ingefära, det smälta smöret och filmjölk. Häll upp i formen och grädda ca 45 minuter långt ner i ugnen. Ta ut kakan och låt den svalna.
    3. Glasyr: Blanda florsocker med ett par matskedar av morotssaften till en inte alltför tjock glasyr. Bred på kakan och låt glasyren rinna av sig själv över kanterna. Garnera med nötter och aprikoser på toppen innan glasyren stelnar.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben