Mjuk syltkaka

Serverar: 1 portioner

En delikat mjuk kaka som blir mycket saftig och fin av sylt och gräddfil. Glasyren gör kakan extra festlig.

Ingredienser

  • 100 g smör eller margarin
  • 2 1/2 dl socker
  • 3 ägg
  • 2 dl sylt, t ex jordgubb eller hallon
  • Rivet skal av 1 apelsin
  • Rivet skal av 1 citron
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt
  • 1 dl gräddfil
  • 1 dl hackad mandel
  • Glasyr
  • 2 msk smör eller margarin
  • 1 äggula
  • 1/2 dl jordgubbssylt
  • 2 1/2 dl florsocker
  • rivet apelsinskal
  • Instruktioner

    1. Rör matfett och socker poröst och tillsätt äggen, ett i sänder. Blanda ned sylt och rivet apelsin- och citronskal. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Vänd försiktigt ned mjölblandningen i smeten, växelvis med gräddfilen.
    2. Smörj och bröa en ringform, 1 1/2 l. Strö mandel i formen och häll i smeten. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175° ca 55 minuter. Låt den svalna något och stjälp sedan upp den på galler.
    3. Glasyr: Smält matfettet i en kastrull och låt det svalna. Vispa äggulan ca 1 minut med elvisp och tillsätt sedan matfett, sylt och florsocker. Vispa glasyren smidig. Häll glasyren över kakan och strö över apelsinskal. Låt glasyren stelna och servera kakan.

    Liknande recept

    4.5
    40 min
    15
    5
    4.9
    40 min
    10
    4

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben