Farmors syltkaka

...recept från boken "Bildkokboken" 1969...låt dig väl smaka...

Ingredienser

  • 4 dl mjölk
  • 50 g smör eller margarin
  • 1 tsk salt
  • 40 g jäst
  • 1½ dl socker
  • 2 tsk kardemumma
  • 1 helt ägg
  • ca 1 liter vetemjöl + något lite extra mjöl till utbakningen
  • Fyllning
  • ca 4 msk mjukt smör eller margarin
  • 3 dl björnbärssylt eller fast hallon-jordgubb eller lingonsylt
  • 1 3/4 dl russin
  • 2 msk syltade apelsinskal
  • Instruktioner

    1. Värm upp mjölken rör i smör, socker och salt och låt blandningen endast bli fingerljummen, 37 grader.
    2. Rör ut jästen i lite av degspadet och rör ned tillsammans med ägg, kardemumma och det mesta av mjölet.
    3. Arbeta samman degen och ställ den att jäsa till sin dubbla storlek.
    4. Arbeta åter upp degen på mjölat bakbord. Dela den i två delar.
    5. Kavla ut varje del till en rektangulär kaka 30X50 cm. Bred ca 2 msk smör över varje kaka.
    6. Fyllning: Koka upp russinen i lite vatten i 5 minuter. Hacka samman russin och apelsinskal och blanda det med sylten.
    7. Bred ut sylten över de två kakorna och rulla ihop dem som rulltårtor.
    8. För ihop ändarna så att det blir en krans. Lägg ner den i den väl smorda och bröade kransformen.
    9. Gör likadant med den andra degrullen och lägg den ovanpå den första i formen. Se till att skarven ligger på samma ställe som på den underliggande kransen.
    10. Låt degen jäsa i formen till sin dubbla storlek.
    11. Grädda kakan i medelstark ugnsvärme 175 grader i ca 1 1/4 timme. Skulle degrullarna bli för långa för formen skärs resten till små snurror som gräddas på plåt.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben