Mördegsformar med rabarber och äkta vaniljsås

Serverar: 16-18 portioner

Frasiga mördegesformar med en fyllning av syrlig rabarber och som serveras med en äkta hemmagjord vaniljsås.

Ingredienser

  • Vita stadiga muffinsformar
  • Deg
  • 4 dl vetemjöl
  • 200 g kallt smör
  • 1 dl socker
  • 1 äggula
  • Fyllning
  • 350 g rabarber
  • 3/4 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3/4 dl potatismjöl
  • Mandelspån
  • Florsocker
  • Vaniljsås
  • 1 snittad vaniljstång
  • 2 äggulor
  • 8 dl gräddmjölk,ca 50/50
  • 4 msk socker
  • 3 msk Maizena
  • Instruktioner

    1. Börja med vaniljsåsen.
    2. Skrapa ner fröna från vaniljstången i en tjockbottnad kastrull. Rör ner resterande ingredienser samt resten av vaniljstången. Sjud under ständig vispning tills såsen tjocknar.
    3. Obs! Såsen får inte koka, då stelnar äggulorna.
    4. Ta upp vaniljstången. Vispa då och då tills såsen svalnat. Låt kallna i kyl till servering.
    5. Blanda snabbt samman degen till mördegen i en matberedare. Tumma ut degen i vita muffinsformar, ställ i kyl.
    6. Om rabarbern är grov kan den skalas. Skär den i små bitar.
    7. Blanda socker, vaniljsocker och potatismjöl i en bunke och tillsätt rabarbern. Skaka om och fördela rabarbermixet i formarna. Strö över mandelspån.
    8. Grädda i 200 grader ca 15-20 minuter tills de fått fin färg.
    9. Pudra över lite florsocker innan serveringen och servera med den goda vaniljsåsen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben