Monikas goda köttbullar

Serverar: 6-7 portioner

Tid: 45 minuter

Jättegoda köttbullar som alla i familjen älskar.

Ingredienser

  • 800 g mager fläskfärs eller blandfärs
  • 3/4 dl ströbröd
  • 2 msk potatismjöl
  • 1 normalstor potatis
  • 1-1½ dl mjölk
  • 2 ägg
  • 2 gula lökar (ej för stora)
  • 2 tsk strösocker
  • 1½- 2 tsk salt
  • 2 krm kryddpeppar
  • ½-1 krm vitpeppar
  • 1 tsk senap
  • Smör att steka i
  • Sås
  • Steksky efter stekningen
  • 5 dl 3 % mjölk
  • 1 paket matlagningsgrädde
  • Salt efter behag
  • ½ -1 krm kryddpeppar
  • 2 tsk strösocker
  • Maizenaredning
  • Instruktioner

    1. Låt ströbrödet svälla i mjölken i minst 15 minuter. Riv lökarna eller hacka dem fint i matberedaren.
    2. Lägg köttfärsen i en stor skål. Tillsätt lök, ströbröd och mjölk, potatismjöl, riven potatis, ägg samt alla kryddorna. Rör om allt ordentligt. Blöt händerna i lite kallt vatten, så blir det lättare att rulla köttbullarna. Upprepa detta när du märker att färsen vill fastna på händerna. Forma runda köttbullar.
    3. Stek dem på medelvärme tills de börjar få färg, sedan sänker du värmen och steker på låg värme tills de är genomstekta. Man kan variera utseéndet och göra pannbiffar. Platta då till köttbullen och stek dem som en biff.
    4. Sås: Späd stekskyn med mjölk och grädde. Rör om med visp. Krydda md kryddorna och häll till sist i redningen efter hur tjock du vill ha såsen. Smaka av med mer kryddor om det behövs.
    5. Servera köttbullarna med kokt potatis, sås, rårrivna morötter, ätiiksgurka och lingon. Men även potatismos eller stuvade makaroner är gott till köttbullarna.
    6. Smaklig spis!

    Liknande recept

    4.5
    10-16
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben