Morfars grötdessert

Serverar: 10 portioner

Tid: 1 dag

Perfekt efterätt för jul och nyår.

Ingredienser

  • 2 paket frysta hallon (à ca 250 g)
  • 5 gelatinblad
  • 1/2 dl outspädd hallonsaft
  • 1 dl vatten
  • 1 dl grötris
  • 9 dl mjölk
  • 3 msk strösocker
  • 1 1/2 tsk vaniljsocker
  • 2 dl vispgrädde
  • Instruktioner

    1. Lägg de frysta bären i en valfri form med flat botten (spara ev några till garnering).
    2. Blötlägg 2 av gelatinbladen i kallt vatten Blanda hallonsaften med vattnet i en kastrull och lägg i gelatinbladen. Värm under omrörning tills gelatinet smält. Ta av kastrullen och låt svalna.
    3. Häll blandningen i formen med bären. Ställ att stelna i kylen.
    4. Blötlägg de 3 återstående gelatinbladen. Rör ner dem i den varma gröten. Smaksätt med strösocker och vaniljsocker. Låt gröten kallna.
    5. Hårdvispa grädden och blanda i den. Häll grötblandningen över det stelnade hallongeléet och ställ in i kylskåpet ca 1 dygn.
    6. Doppa skålen i hett vatten ett ögonblick och stjälp upp. Garnera ev med lite hallon.

    Liknande recept

    4.2
    1 h 30 min
    30
    2
    4.7
    1 h 30 min
    32
    6

    Kommentarer (3)

    Lennart_58 24 augusti 2009

    Det var en julrgröt som hette duga, nej morfars grötdessert var det ju, ha ha. 5 poäng för både dig o morfaqr.

    minou-nr1 15 december 2011

    Mycket trevligt recept. Heter dansk Julpudding enligt "orginalet". Publicerades för första gången i Allt Om Mat den 6:e december 1971. Varför jag minns detta ? Jo, då föddes min yngste son och jag hade den som lektyr :)

    wallerina 15 december 2011

    Borde kanske stå att man ska koka gröten först vilket tar uppåt en timma ! Men man kan ju också köpa färdig risgrynsgröt.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben