Torsk à la morfar Sven

Serverar: 3-4 portioner

Tid: 30 minuter

En fantastiskt god och mycket lättlagad fiskrätt. Brukar t.o.m. gå hem hos (ej så fiskförtjusta) barn och tonåringar!

Ingredienser

  • 400 g torskblock (eller färsk torsk)
  • 2-3 dl crème fraiche
  • Herbamare (örtsalt)
  • Frivilliga tillägg för matigare rätt
  • Hackad purjolök
  • Räkor
  • Skivade tomater
  • Lättstekta baconbitar
  • Blomkål
  • Instruktioner

    1. Värm ugnen på 225 grader.
    2. Lägg torsken i en smord ugnssäker form. Om torsken är frusen dela upp den i 3 delar och/eller ställ in den i mitten av ugnen i ca 10 min för att undvika att fisken är rå vid servering.
    3. Smeta ut crème fraiche över hela torsken, hellre för mycket än för lite eftersom detta tillsammans med fiskspadet blir sås.
    4. Krydda kraftigt med herbamare över hela crème fraichetäcket. Min erfarenhet är att det i princip aldrig kan bli för mycket herbamare (men å andra sidan kan folk också krydda på själva efteråt).
    5. In med form och fisk i ugnen ca 25 minuter.
    6. Om du vill ha en lite matigare måltid så se ovan förslag till tillägg. Ett eller flera tillägg kan läggas på torsken alldeles före att ni brer ut crème fraiche, det brukar bli lagom.
    7. Servera med fördel fisken tillsammans med ris och t.ex. kokt broccoli eller en helt vanlig sallad. Extremt lätt och mycket gott!
    8. Obs: När herbamarekryddan börjar ta slut blir det gärna lite extra mycket salt koncentrerat i botten - d.v.s. i det läget kan du få en extremt salt maträtt. Var därför noga med att alltid skaka örtkryddssaltet innan du använder det, alternativt släng bottensatsen och köp en ny herbamareburk.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    elinojohan 16 april 2012

    Supergod torsk! Väldigt lätt att göra och tar bort all vardagstristess från torsken, tack för ett bra recept!

    Ingenmatmamma 31 januari 2013

    Mycket god och LÄTTLAGAD rätt! Har länge sparat detta recept , först men nu när jag använde den feta fraîchen och hällde extra vatten och lite smulad buljongtärning tillsammans med purjolök vid sidan om nådde den TOPPBETYG!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben