Mormers Toscana- lammstek

Serverar: 8 portioner

Tid: 2 timmar

Lammstek, med mycket smak av örter som jag fått mycket beröm för.

Ingredienser

  • 1,2 kg lammstek utan ben
  • 1 dl ströbröd
  • 1 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 100 gr kokt skinka
  • 1 gul lök
  • 3-4 vitlöksklyftor
  • 2 dl riven parmesanost
  • 2 msk russin
  • 1 msk timjan
  • 1 msk rosmarin
  • 1 msk persilja
  • 2 tsk salt
  • ½ tsk svartpeppar
  • Sås
  • 4 dl sky + buljong
  • 1 dl vitt vin
  • 1 dl hackade örter, se ovan
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 msk vetemjöl
  • Instruktioner

    Skär upp steken till en stor platta. Blanda ströbröd och mjölk och ägg, låt svälla ca 10 minuter. Skär skinkan i små tärningar, finhacka löken och vitlök. Blanda ströbrödsblandningen med skinka, lök-hack, ost russin, örter och hälften av salt och peppar. Lägg fyllningen på lammsteken och rulla ihop. Bind runt steken med krympt bomullsgarn. Lägg steken i en ugnssäker form och strö över resten av salt och peppar. Stick i en köttermometer mitt i köttet. Tillaga steken i nedre delen av ugnen i 200 C, ca 1 ½ timma tills termometern visar 65 C, för rosa kött och 70 C för mer genomstekt kött. Låt vila ca 15 min inlindad i folie. Vispa ur formen med lite buljong och mät upp 4 dl. Häll sky och buljong i en kastrull och tillsätt vinet, blanda i örterna och mixa till en grön sky. Blanda grädde och vetemjöl och vispa i och låt koka några minuter. Smaka av tillsätt ev. mer salt och peppar. Skär upp steken i skivor. Servera med såsen, klyftpotatis och haricots verts. Smaklig måltid

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben