Mormor Ingrids pepparkaksdeg

Serverar: 1 portioner

Tid: 1 dag 20 minuter

Minns du den allra frasigaste, godaste och mest fantastiska pepparkakan från din barndom? Här är receptet, direkt från min mormors barndom på 30-talet.

Ingredienser

  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl sirap
  • 4 hg farinsocker (inte farin strö)
  • 2 tsk torkad ingefära
  • 2 tsk malen kanel
  • 1 tsk kardemumma
  • 2 tsk cedroolja
  • ca 2 liter vetemjöl
  • 1 msk bikarbonat
  • Sirapsvatten
  • 1 msk sirap
  • 1 dl ljummet vatten
  • Instruktioner

    Vispa grädden till skum. Tillsätt sirap, farinsocker, ingefära, kanel, kardemumma och cedroolja, rör en god stund tills sockret inte klumpar sig. Blanda nästan allt mjöl samt bikarbonat i en större bunke, spara lite mjöl (ca 2 dl). Rör sedan ned gräddblandningen i mjölbunken och blanda väl, gärna med händerna. Tillsätt mer mjöl om det behövs, tills degen känns fast och inte fastnar så mycket på fingrarna. Låt vila minst över natten innan utbakning. Kavla mycket tunt! Pensla med sirapsvatten gjort på 1 msk sirap och 1 dl ljummet vatten precis innan du sätter in plåten i ugnen. Gräddas i ugn 200 grader, 5-7 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    kingedward 4 december 2015

    Var köper du cedroolja?

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben