Mormor Kerstins köttfärsgryta

Tid: 30 minuter

En god, ganska enkel men ändå lite annorlunda köttfärsrätt som passar både barn och vuxna. Kan göras lite ”lyxigare” genom val av presentation/tallrik och extra tillbehör. Själv serverar jag alltid rätten i tömda och urkarvade kokosnötter – men det behöver man naturligtvis inte göra

Ingredienser

  • 800-1000 g köttfärs (nöt- el. blandfärs)
  • 1 köttbuljongtärning
  • Ca 3 dl vatten
  • 500 g krossade tomater
  • 1 burk inlagda ärtor (= burkärtor)
  • 1-2 msk kinesisk soya
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Frivilliga ingredienser: (= ev. mindre barnvänligt)
  • Burkmajs
  • Svamp (champinjoner eller torkade trattkantareller)
  • Sambal Oelek (eller tabasco) om ni önskar extra sting
  • Serveras med
  • Ris
  • Extra goda tillbehör
  • Hackad inlagd smörgåsgurka
  • Kokosflingor
  • Sambal Oelek (eller tabasco, båda kan hällas i redan vid tillredningen om ni vill ha mer sting)
  • Instruktioner

    1. Fräs köttfärsen i en stor tjockbottnad gryta tills den får färg.
    2. Smula i tärningen med köttbuljong och späd med ca 2-3 dl vatten. Häll i de krossade tomaterna, smaka av med salt och peppar samt häll i soyan (mest för att göra färgen på grytan lite behaglig). Låt köttfärsröran koka ihop medan du förbereder och kokar riset.
    3. Häll i ärtor (och ev majs och svamp) i köttfärsgrytan när ca 10 min återstår på riskoket.
    4. Servera med ris och grönsallad.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben