Mormors goda rårörda jordgubbssaft och eftersylt

Tid: 13 timmar

Detta är en fantastiskt god saft, det smakar verkligen jordgubbar om den, samt att man kan göra sylt på bären efteråt. Sylten blir rätt söt så minska sockermängden om du inte vill ha den så söt. Du kan även göra det med saften, testa dig fram innan du har i allt socker 2014-07-01 Gjorde detta idag och testade då med sockermängden. Till 2,5 liter avrunnen saft tog jag 1.4 kg socker och till sylten tog jag 6 hg. Sylten skulle man kanske kunna minska lite till. Men som sagt testa er fram.

Ingredienser

  • 2 kg jordgubbar
  • 2 l kokt vatten
  • 40 g vinsyra
  • 1 kg socker / liter avrunnen saft
  • 2 krm natriumbensoalt / liter saft
  • Sylt
  • Bären som blir kvar när saften runnit av
  • 1 ½ kg socker
  • 1 krm bensoat
  • Instruktioner

    1. Rensa och skölj bären väl. Mosa dem och lägg dem i en hink. Lös vinsyran i vattnet och häll över de mosade bären. Lägg ett lock över och låt stå ett dygn på svalt ställe. Sila saften. Rör inte i jordgubbarna utan låt det självrinna. Ta bären sedan till sylten. Mät saften och tillsätt sockret . Rör tills allt socker löst sig. Skumma ytan. Tillsätt konserveringsmedelet med ½ dl hett vatten. Häll upp på rena flaskor.
    2. Sylt: Blanda bär o socker i en gryta. Koka sylten i 20 min . Rör i grytan då och då. Rör ut bensoaten med lite av den varma sylten och blanda ner det sedan. Ös upp på varma burkar.

    Liknande recept

    Kommentarer (11)

    FAE 22 juli 2010

    Toppenrecept. Saften och sylten blev jättegod. Jag tog faktiskt i mindre än hälften av sockermängden både till saften och sylten och det blev jättebra.

    FAE 22 juli 2010

    Slänger upp en bild på godsakerna. Hoppas det är ok :)

    jzw0010 26 juli 2010

    Det här ser kanongott ut! Men visst blir det koncentrerad saft, eller?

    dianah 7 augusti 2010

    Jättegott o enkelt, gjorde som föregående och tog bara hälften av sockret..... rekommenderas varmt :)

    kladdfia 3 juli 2011

    Jättebra recept! Suveränt att kunna ta tillvara på bären till sylt efteråt. Gjorde på ca 5 kg gubbar. Följde rådet att minska på socker dock, tog halva mängden i både sylt och saft. Bytte ut vinsyran mot citronsyra + 1 citron, samt la i en vanlijstång.

    soccermum 8 juli 2011

    Jättebra recept! Känns fantastiskt bra att inte behöva slänga bären när man gjort saften =) Jag tog halva mängden socker i saften och 60 gram citronsyra istället för 40 gram vinsyra (för det var vad jag hade hemma) samt 1½ paket (ca 500 gram) "syltsocker 1+3" till sylten för mindre söt sylt med samma konsistens :P TACK!

    mar-got 1 september 2011

    Fantastisk god sylt o saft :) full pott går hem hos alla :))

    Cassiopeya 1 juli 2012

    Riktigt god saft! Sylten blev lite väl söt för mig, så nästa gång minskar jag på sockret. Annars perfekt! :)

    bobbora 3 juli 2012

    Jättegott! Sylten blev inte så färglös som de brukar bli när man använder jordgubbsmoset efter att man har gjort saft. Även jag tog mindre än hälften av sockret både till sylten och saften.

    Linda-77 21 juli 2012

    Underbart god.

    viro 16 augusti 2013

    Saften och sylten blev jätte-god. Tog lite mindre socker i sylten. Full pott...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben