Rårörd svartvinbärssaft

Serverar: 3 portioner

Har ni tillgång till svarta vinbär så varför inte prova att göra egen, nyttig saft?

Ingredienser

  • 2 ½ l svarta vinbär
  • 2 ½ l kokt avsvalnat vatten
  • 4 tsk citronsyra
  • 6 dl strösocker per liter avrunnen saft
  • Natriumbensoat
  • Instruktioner

    1. Rensa och skölj bären. Mal eller stöt dem med en potatisstöt. Lägg i ett lämpligt kärl och och slå på vattnet som blandats med citronsyran och rör om. Täck över och ställ kallt i ett dygn.
    2. Häll bärmassan genom en ren silduk och låt självrinna tills massan är torr. Mät saften och häll tillbaka den i kärlet och rör ner sockret.
    3. Tillsätt konserveringsmedlet enligt dosering på förpackningen och rör tills sockret har löst sig ordentligt. Skumma noga och fyll saften på väl rengjorda flaskor. Fyll ända upp!
    4. Förvara saften på ett svalt ställe.

    Liknande recept

    Kommentarer (5)

    Papillonmor 17 augusti 2009

    Den godaste saft jag har gjort på svarta vinbär. Smakrik och inte så tjock som andra safter av svarta vinbär

    lillawe 8 december 2010

    Hejsan! Härligt god och fräsch dryck! Hitttade bara en påse med svart så jag tog med påse av röda, men den blev bra ändå! //lillawe

    Susang 23 juli 2011

    Det här receptet måste jag testa! Hur länge håller sig saften? Rörårda safter brukar ju vara lite känsligare? /Susan

    matglad42 30 augusti 2012

    Ett mycket bra recept, mindre sölande när det inte ska kokas heller.

    Anne-Charlotte Bennerstam 5 juni 2023

    Finns det något man kan tillägga i receptet för att inte svarta vinbären ska klumpa sig i saften. Det är ju svårt att få ut den ur flaskan om den klumpar sig.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben