Mormors laxgratäng

Serverar: 6 portioner

En sammetslen potatisgratäng som får det att vattnas i munnen. Laxen gör att du får en komplett och lättlagad varmrätt som bara innehåller 332 kalorier/portion.

Ingredienser

  • 500 g kokt lax
  • 2 vitlöksklyftor
  • 8 potatisar
  • 2 - 3 kvistar dill
  • 4 dl mellanmjölk
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 1 msk dijonsenap
  • ½ tsk salt
  • ½ tsk nymalen svartpeppar
  • 1 nypa riven muskot
  • 1 msk smör eller margarin + matfett till formen
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en ugnsfast gratängform med matfett. Skala och hacka vitlöksklyftorna fint och strö dem på botten av formen.
    2. Skala och skiva potatisen. Lägg ett jämnt lager potatis i botten på formen. Smula 1/3 av laxen ovanpå det understa lagret av potatis. Fortsätt att lägga lager av potatis och lax. Avsluta med potatis.
    3. Ta dillen från kvistarna och hacka den grovt. Blanda mjölk, grädde, senap, dill, salt, peppar och muskot. Blanda väl och häll blandningen över gratängen. Ställ gratängformen på spisplattan. Koka upp och låt sjuda i 10 minuter.
    4. Ställ in gratängen i ugnen och baka 30-40 minuter tills potatisen är mjuk och gyllene. Lägg aluminiumfolie över gratängformen och baka ytterligare 10 minuter. Servera genast.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben