Morotsbröd med honung och valnötter

Serverar: 24 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

Försvinnande goda, 2 satser försvann denna midsommar 2016 då gästerna slukade och lovordade detta bröd. T o m kräsna barnbarn åt med god aptit.

Ingredienser

  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 0,5 dl olivolja
  • 4 dl finrivna morötter
  • 1 tsk salt
  • 2 msk honung, rågade
  • 8-10 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 1 dl havregryn
  • 2 dl hackade valnötter
  • Instruktioner

    Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader och blanda med jästen. Tillsätt därefter olja, morötter, honung och salt. Blanda mjölsorterna samt de hackade valnötterna och tillsätt i omgångar till jästblandningen, och ta inte i för mycket mjöl degen skall vara kladdig, spara dock lite till utbakningen. Arbeta ihop med kraftiga tag. Ställ därefter på jäsning i ca 30 minuter. Baka ut degen bara lite försiktigt och lägg över i en långpanna som är penslad med olja och strödd med lite salt. Platta ut degen med mjölade händer och skär försiktigt i rutor och nagga sedan med en gaffel. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter och sätt ugnen på 220 grader och grädda i ca 15 min. Pensla brödet med lite saltvatten de sista minuterna för att få en god och krispig skorpa. Låt det gräddade brödet kallna under bakduk och skär sedan i bitar.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben