Morotskaka med dinkel och sesam
En morotskaka i långpanna med dinkel, sesam och kanel, med en glasyr av philadelphiaost och crème fraiche.
Ingredienser
3/4 dl sesamfrön
200 g smör el margarin
1½ dl socker
1 dl råsocker
3 ägg
1 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
4 dl dinkelmjöl
4 dl rivna morötter
1 dl filmjölk
Glasyr
200 g philadelphiaot
1 dl crème fraiche
1 dl florsocker
½ tsk vaniljsocker
Garnering
Strimlor av 1 morot
Färskpressad citronsaft
1 msk sesamfrön
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en liten långpanna, ca 22x32 cm eller klä den med bakpapper.
- Rosta sesamfröna, även de till garneringen, i en torr stekpanna på medelvärme tills de fått svagt gyllenbrun färg. Vicka på pannan då och då så att de blir jämnt rostade. Ställ att kallna.
- Rör matfettet, sockret och råsockret vitt och poröst.
Tillsätt äggen ett i taget och rör smeten slät mellan varje.
Sikta ner de torra ingredienserna och tillsätt sist sesamfröna, de rivna morötterna och filmjölken. Rör varsamt smeten slät.
- Bre ut smeten jämnt i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter.
- Rör samman alla ingredienserna till glasyren. Verkar den lös så vispa en stund till krämig konsistens. Bre ut glasyren jämnt över den kalla kakan.
- Garnera med tunna morotsstrimlor som vänts i lite citronsaft för att inte mörkna. Strö över lite rostade sesamfrön.
Liknande recept
Kommentarer (1)
Riktigt god och enkel att göra! Blir en sån här till fredagsfikat!