Morotskaka med ostglasyr

Serverar: 12-14 portioner

Både det siktade dinkelmjölet och morötter bidrar till saftigheten i kakan. Mellan och ovanpå breds en frisk färskostfyllning smaksatt med kanel och vanilj.

Ingredienser

  • Kaka
  • ½ dl hasselnötter ( 25 g)
  • 2 morötter ( 200 g)
  • 2 1/4 dl råsocker
  • 200 g rumstempererat smör
  • 3 ägg
  • Saft av ½ apelsin
  • Rivet skal av ½ apelsin
  • 1 dl filmjölk
  • 3 3/4 dl dinkelsikt ( 180 g)
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk kanel
  • ½ tsk vaniljsocker
  • 1 tsk kakao
  • Smör
  • Ströbröd till formen
  • Glasyr
  • 200 g philadelphiaost
  • 2 dl crème fraiche
  • ½ tsk kanel
  • 1 krm vaniljsocker
  • 1 1/4 dl florsocker
  • Garnering
  • Grovt riven morot och / eller
  • Morotsstavar
  • Finhackade hasselnötter
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200°. Smöra och bröa en form med löstagbar kant, 24 cm. Mal hasselnötterna. Skala och riv morötterna fint. Rör socker och smör luftigt. Rör i äggen ett i taget under vispning.
    2. Blanda i apelsinskal, saft, morot, hasselnötter och filmjölk.
    3. Blanda dinkelmjölet med bakpulver, kanel, vaniljsocker och kakao och vänd ner det.
    4. Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 50 min. Låt kakan svalna en stund innan den lossas försiktigt och tas ur formen. Låt kallna.
    5. Glasyr: Rör ihop ost och creme fraiche och vänd ner kryddor och florsocker. Dela kakan på mitten. Bred ostglasyren emellan och på kakan. Garnera med morot och finhackade hasselnötter.

    Liknande recept

    4.8
    3 h
    8-12
    32
    5
    1 h 30 min
    1
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben