Serverar: 12 portioner
Tid: 1 timme
Både det siktade dinkelmjölet och morötter bidrar till saftigheten i kakan. Mellan och ovanpå breds en frisk färskostfyllning smaksatt med kanel och vanilj.
Sätt ugnen på 200°. Smöra och bröa en form med löstagbar kant, 24 cm. Mal hasselnötterna. Skala och riv morötterna fint. Rör socker och smör luftigt. Rör i äggen ett i taget under vispning. Blanda i apelsinskal, saft, morot, hasselnötter och filmjölk. Blanda dinkelmjölet med bakpulver, kanel, vaniljsocker och kakao och vänd ner det. Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 50 min. Låt kakan svalna en stund innan den lossas försiktigt och tas ur formen. Låt kallna. Glasyr: Rör ihop ost och creme fraiche och vänd ner kryddor och florsocker. Dela kakan på mitten. Bred ostglasyren emellan och på kakan. Garnera med morot och fint hackade hasselnötter.