Moussaka med röda linser och fetaost

Serverar: 4-6 portioner

En smakrik vegetarisk moussaka. Köp färdig ostsås om du inte orkar göra en bechamelsås.

Ingredienser

  • 2 auberginer, ca 700 g
  • 2 msk olivolja
  • ½ tsk salt
  • Tomatsås
  • 1 msk olivolja
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1-2 piripiri eller röd chili
  • 400 g krossade tomater på burk
  • 1 dl vatten
  • 1½ dl torra röda linser
  • 1 tsk salt
  • 1 kruka oregano
  • Bechamelsås
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 150 g fetaost
  • 0,25 finriven muskotnöt
  • 1 bakpotatis, ca 300 g
  • Servering
  • Sallad
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Skiva auberginerna i cm tjocka skivor. Sprid ut dem på en plåt, pensla med olivolja och salta. Sätt plåten i ugnen i ca 10 minuter.
    3. Skala och hacka löken. Dela, kärna ur och hacka chilin. Hetta upp olja i en kastrull. Bryn lök, pressad vitlök och chili 3-5 minuter. Tillsätt krossade tomater, vatten, linser och salt. Låt koka i ca 10 minuter. Vänd ner hackad oregano.
    4. Värm smör i en kastrull och vispa ner mjölet. Dra kastrullen åt sidan och tillsätt hälften av mjölken under vispning. Ställ tillbaka kastrullen på spisen och tillsätt resten av mjölken under fortsatt vispning. Låt såsen koka upp, koka 5 minuter. Tillsätt smulad fetaost och muskot.
    5. Skiva potatisen så tunt som det går, använd eventuellt en matberedare eller mandolin. Varva aubergine, tomatsås, bechamelsås och potatis i en ugnssäker form, ca 20x30 cm. Grädda i ugnen i ca 40 minuter.
    6. Servera med en sallad.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben