Moussaka på potatis

Serverar: 4 portioner

Låt gärna moussakan stå ca 10 minuter innan du serverar den. Servera med en grön fräsch sallad.

Ingredienser

  • 750 g potatis
  • 2 gula lökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 400 g nötfärs
  • 2 msk Milda flytande margarin
  • 1 burk krossade tomater, 400 g
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar, grovmalen
  • 2 krm kanel malen
  • 3 dl Milda Mat
  • 2 ½ msk vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • 1 krm muskotnöt, riven
  • 2 dl riven ost
  • 2 ägg
  • Servering
  • Blandsallad
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200°C.
    2. Skala och hacka lök och vitlök.
    3. Sätt grytan på en kall platta. Häll i Milda och ställ in plattan ett eller två steg under högsta läget.
    4. Stek lök, vitlök och färs tillsammans på medelstark värme.
    5. Tillsätt tomater, tomatpuré, salt och kryddor och låt det koka under lock ca 15 minuter.
    6. Vispa ut mjölet med en del av Milda Mat i en kastrull. Tillsätt resten av Milda Mat och låt det koka upp under omrörning.
    7. Koka i 3 minuter.
    8. Ta kastrullen från värmen. Rör i salt, muskot, 1 dl riven ost och de uppvispade äggen.
    9. Skala och skiva potatisen.
    10. Lägg 1/3 av skivorna i en smord ugnssäker form. Täck med hälften av köttfärssåsen och ett nytt lager potatis, resten av köttfärssåsen och sista lagret potatis.
    11. Bred över ostsåsen och strö resten av osten över.
    12. Grädda moussakan i mitten av ugnen i ca 45 minuter. Låt gärna moussakan stå ca 10 minuter innan den serveras. Servera med en grön fräsch sallad.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    sand1 10 februari 2011

    Jättegott!! En 5a!! Fantastiskt med kanel i tycker jag. Jag förkokade potatisskivorna i vatten+mjölk o lite grädde så 10 min i ugnen räckte. Använde sen koket till att göra såsen. Hade även succini i skivor i ett lager. Tack för receptet!

    farmoringer 29 mars 2015

    Supergott. En klar 5:a får du utav mig..

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben