Mr Gittens fisksoppa från grunden

Serverar: 4 portioner

Den har soppan tar lite tid att göra, då man först gör en buljong med kräft- och räkskal samt torskhuvuden. Riktigt gott blev det. Soppan innehåller både lax och torsk.

Ingredienser

  • Fond
  • 2 torskhuvuden
  • 1 kg räkor, skalen
  • ½ kg kräftor, skalen
  • 2 gula lökar
  • 3 morötter
  • 10 vitpepparkorn
  • 4 lagerblad
  • 1 msk salt
  • Soppan
  • 400 g torsk
  • 400 g laxfilé
  • 3 msk tomatpuré
  • ½ dl chilisås
  • 4 dl Milda mat 4 %
  • 1 purjolök
  • ½ dl hummerfond
  • ½ dl maizena för redning av såser
  • 1 msk brunt socker
  • Allkrydda fisk
  • Instruktioner

    1. Börja med att lägga i torskhuvudena i en stor kastrull och fyll med vatten så att det precis täcker, häll i salt. Låt koka upp och sjuda i cirka 1½ timma. Tillsätt sedan räk- och kräftskal, löken, morötterna, vitpepparkorn och lagerblad. Låt koka i en timma till, cirka.
    2. Sila av så du bara har vätska kvar i grytan och låt koka tills hälften återstår, 1 timma cirka. Sila en gång till genom en finsil.
    3. Tillsätt grädden, tomatpuré, chilisås, Milda mat, hummerfond och låt koka ihop cirka 10 minuter, sänk värmen så det bara sjuder, häll i maizena och låt koka ihop till önskad konsistens. Tillsätt purjolöken som du skivar i lagom stora bitar samt fisken som du har skurit i lagom munsbitar. Låt sjuda cirka 5 minuter och smaka av med brunt socker och Allkrydda fisk, du kan givetvis använda dig av vilka kryddor du vill.
    4. Servera med en klick turkisk yoghurt och en vitlöksbaguette med ost.

    Liknande recept

    4.6
    4-6
    24
    5
    30 min
    4
    4

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben