Mumsiga och lättgjorda köttbullar

Serverar: 60 portioner

Tricket att koka köttbullarna först gör allt så mycket enklare. Och gott blir det!

Ingredienser

  • 850 g blandfärs
  • 1 stor potatis, kokt och kall
  • 1 dl ströbröd
  • 1 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 3 äggulor
  • 6 msk japansk soja (tag ej kinesisk)
  • 2 msk koncentrerad kalvfond
  • 1 medelstor gul lök
  • 1½ krm salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • Smör till stekning
  • Instruktioner

    1. Skala, koka och låt potatisen svalna om du inte har någon restpotatis.
    2. Blanda vätskan och ströbrödet i en bunke och låt det svälla 15 minuter.
    3. Riv löken, mosa potatisen och tillsätt detta tillsammans med äggulorna, japansk soja, kalvfonden, saltet och svartpepparn. Lägg ner färsen och blanda ihop.
    4. Rulla köttbullar till valfri storlek och lägg dem på en vattensköljd bricka, det brukar bli runt 60 stycken.
    5. Koka upp vatten i en lite högre stekpanna eller traktörpanna. Lägg in ett gäng köttbullar (vattnet behöver inte täcka helt men det mesta) och rulla runt dem emellanåt tills de är genomkokta. Lägg dem i en sil över en bunke och låt rinna av. Tillsätt lite vatten i pannan efter varje gäng köttbullar. Spara vätskan för att använda i såsen.
    6. Låt köttbullarna svalna ordentligt. Smält rejält med smör i gjutjärnsstekpanna och stek dem till vacker färg på lagom värme.

    Liknande recept

    4.9
    35 min
    5-7
    4
    4.5
    10-16
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben