Mustig italiensk köttgryta

Serverar: 8-10 portioner

Det här blir "pulled" högrev och en otroligt och mustig och god gryta med allt i ett som räcker till många. Men du kan enkelt halvera satsen om du vill. Grytan serveras med kryddiga och varma baguetter. Grytan ska koka långsamt och länge, men sköter sig själv så du får tid över till annat.

Ingredienser

  • 30 g torkade trattkantareller
  • 1-2 bitar högrev, 1,6 kg
  • Rapsolja till stekning
  • 3 stora rödlökar
  • 3 morötter
  • 4 selleristjälkar
  • 250 g pancetta eller rimmat stekfläsk
  • 2 lagerblad
  • 2 msk tomatpuré
  • 800 g små plommontomater eller körsbärstomater
  • 75 cl rött chiantivin
  • 1 tärning oxbuljong
  • 1 msk salt
  • 2 tsk nymald svartpeppar
  • ca 1 kg små fasta potatisar
  • Persilja, grovhackad
  • Kryddiga baguetter
  • 100 g smör
  • ½ dl riven parmesanost
  • Chilipeppar eller paprikapulver
  • 4 små bake off-baguetter
  • Instruktioner

    1. Häll 3 dl kokande vatten över den torkade svampen. Bryn köttet runt om i olja, flytta över det till en tallrik. Skala och tärna lök och morot. Skiva sellerin, Skär fläsket i strimlor. Fräs allt tillsammans med lagerbladen i olja i 10 minuter. Häll av och spara vattnet från svampen. Krama ur svampen och låt den fräsa med några minuter.
    2. Tillsätt tomatpuré och låt den fräsa med 1 minut. Tillsätt blötläggningsvattnet, se till att inget skräp eller sand kommer med. Tillsätt tomaterna samt vin och buljongtärning. Koka upp och tillsätt sedan köttet. Salta och peppra. Sjud sakta under lock i ca 3 timmar, rör om då och då.
    3. Ta upp köttet och dra isär det med två gafflar. Ta bort eventuella slamsor av fett. Lägg tillbaka köttet i grytan och tillsätt potatisen och koka på mycket låg värme i ytterligare 1½ timme tills köttet är riktigt mört och potatisen mjuk. Ta av locket mot slutet om det är för mycket vätska och låt den koka bort. Smaka av om det behövs med mer salt och peppar.
    4. Kryddiga baguetter: Blanda smör och riven parmesanost. Smaksätt med lite chilipeppar eller paprikapulver. Skär snitt i baguetten och fördela smöret i dem. Grädda baguetterna enligt anvisning på förpackningen strax före servering.
    5. Servering: Strö över grovhackad persilja och servera grytan med de nygräddade baguetterna.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben