Nässelsoppa med krämig topping

Serverar: 4 portioner

Nässelsoppa är totalt underskattad och väl värt besväret. Lyxa till den här våriga soppan med en klick topping på ägg och rökt lax.

Ingredienser

  • 1 liter nässlor, 50 g
  • ½ knippe persilja
  • ½ fänkål
  • 8 dl grönsaks- eller hönsbuljong
  • 2 dl grädde
  • Salt
  • Nymald vitpeppar
  • Topping
  • 75 g kallrökt lax
  • 2 salladslökar
  • 1 dillkvist
  • 1 kokt ägg
  • 1 dl crème fraiche
  • Instruktioner

    1. Skölj nässlorna i rikligt med kallt vatten, använd plasthandskar. Förväll dem i lättsaltat vatten i 5 minuter. Häll bort vattnet. Lägg nässlorna i en mixer tillsammans med persilja. Skär fänkålen tunt och koka upp med buljongen. Låt buljongen koka ca 10 minuter.
    2. Häll den varma buljongen med fänkålen i mixern med nässlorna. Lägg en handduk över locket och kör igång mixern långsamt. Kör sedan på högsta fart ca 3 minuter. Häll tillbaka i kastrullen och tillsätt grädden. Låt soppan småputtra minst 10 minuter. Smaka av med salt och nymald vitpeppar.
    3. Strimla laxen, skär salladslöken fint, finhacka dillen, grovhacka det kokta ägget och blanda allt med créme fraiche.
    4. Servera soppan med toppingen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben