Nötiga frukostbullar

Serverar: 12 portioner

Dessa härliga frukostbullar blir saftiga tack vare kesella och får en härlig nötig smak av de rostade hasselnötterna. Perfekta frukostbullar.

Ingredienser

  • 100 g hasselnötter
  • 1 pkt jäst
  • 25 g smör
  • 5 dl vatten
  • ½ dl ljus sirap
  • 1 tsk salt
  • 250 g kesella , 10 %
  • 7 dl grahamsmjöl
  • 9 dl dinkelmjöl
  • Pensling
  • ½ dl mjölk
  • Instruktioner

    1. Rosta hasselnötterna i en torr teflonpanna eller liknande. Häll nötterna i en ren kökshandduk och gnugga loss skalet. Hacka nötterna grovt och ställ dem åt sidan.
    2. Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull på spisen, häll i vattnet och låt det bli fingervarmt, ca 37 grader.
    3. Blanda degvätskan med jästen tills den löser sig. Rör sedan ner sirap, salt och kesella. Blanda väl.
    4. Arbeta in grahamsmjöl, dinkelmjöl och de hackade nötterna tills degen blir smidig. Låt sedan degen jäsa 30 minuter.
    5. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda degen, dela den i 12 lika stora bitar och forma dem till bullar.
    6. Lägg bullarna på en bakpappersklädd plåt och låt dem sedan jäsa 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med mjölk och grädda dem cirka 15 minuter.
    7. Variant: Kavla ut degen efter första jäsningen till en rektangel, ca 1 cm tjock. Strö ut nötterna över degen istället för att blanda dem med degen. Rulla samman och lägg i en smörad form, ca 1½ liter. Grädda i 200 grader cirka 30 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben