En läcker glutenfri nötkaka med en smarrig kolaglasyr och mandelspån.
Ingredienser
150 g hasselnötter
3 ägg
2 dl socker
Kolaglasyr
1½ dl vispgrädde
2 msk ljus sirap
1 msk vaniljsocker
1 msk smör
Garnering
Rostade mandelspån (kan uteslutas)
Instruktioner
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en springform, ca 21 cm i diameter. Om du vill kan du fästa ett bakplåtspapper i botten på formen och smöra och bröa även det. Tänk på att använda glutenfritt ströbröd om du ska bjuda helt på glutenfritt.
Mal nötterna fint i en kvarn. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda ner de malda nötterna. Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen ca 40 minuter.
Låt svalna i formen. När du ska ta bort formen så för en kniv, för säkerhetsskull, längs kanterna så att kakan släpper fint.
Koka grädde, sirap och vaniljsocker i en kastrull. Låt smeten småputtra, under omrörning, tills den tjocknar- det tar ca 15 minuter. Blanda av smeten med en klick smör.
Häll kolaglasyren över den avsvalnade kakan. Om du vill kan du garnera kakan med lite rostade mandelspån.