Nyckelhålsmärkt Grönsaksbröd

Serverar: 8-10 portioner

Tid: 1 timme 15 minuter

Ett riktigt gott bröd med bra smakkombinationer. Riktigt gott även flera dagar efter att det har bakats. Mitt favoritbröd!

Ingredienser

  • 2 ½ dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1 msk olja
  • 1 tsk salt
  • 1 msk honung eller socker
  • 6 - 6 ½ dl vetemjöl
  • 1 råriven morot
  • 1/4 dl hackad persilja
  • Instruktioner

    1. Dela sönder jästen i en skål. Värm mjölken i kastrull/skål tills den är fingervarm (37 grader). Häll vätskan över jästen och rör om. Tillsätt olja, salt, honung, råriven morot, hackad persilja och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt i skålen. Arbeta in lite mera mjöl om degen verkar lös. Lägg bakduk över degen och låt den jäsa i 10 minuter.
    2. Lägg bakplåtspapper på en plåt. Ta upp degen på ett lätt mjölat bakbord eller arbetsbänk. Arbeta den smidigt. Tillsätt mera mjöl om det behövs. Rulla ut degen till en ca 40cm lång längd. Dela den i 8-10 lika stora bitar. Platta ut dem lite på plåten. Lägg på bakduken, Låt bröden jäsa på en ganska varm plats tills de verkar lätta och porösa, ca 20-30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 250 grader.
    3. Grädda bröden i mitten av ugnen i 7-10 minuter. Låt bröden svalna under en bakduk på galler.

    Liknande recept

    4.5
    1 h 30 min
    4
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben