Nyttiga frukostbullar

Serverar: 24 portioner

Gott och nyttigt till frukosten

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • ½ dl olivolja
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk socker
  • 1 dl kruskakli, kan bytas ut mot vetekli , vetegroddar etc
  • 2 dl grovt rågmjöl, kan bytas ut mot grahamsmjöl
  • 7 dl ljust lantbrödsmjöl, kan bytas ut mot rågsikt
  • 3-4 dl vetemjöl special eller vanligt vetemjöl
  • Instruktioner

    1. Smula jästen i en degbunke. Värm mjölken till 37 grader. Häll lite av mjölken över jästen och rör tills den är upplöst. Tillsätt resten av mjölken, oljan som ska vara rumsvarm, värm den annars tillsammans med mjölken, salt och socker. Rör om.
    2. Använd helst sedan elvisp med degkrokar eller annan maskin för att arbeta ihop degen. Tillsätt kruskakli, rågmjöl, lantbrödsmjöl och till sist vetemjölet. Idealiskt är att arbeta degen ca 5 min med maskin tills det mesta av mjölet är inarbetat och degen släpper bunkens kanter. Strö över lite vetemjöl och låt den sedan jäsa 30-40 minuter under bakduk.
    3. Knåda degen på mjölat bakbord så att luftbubblorna trycks ut. Dela sedan degen i två delar. Dela sedan upp degen i 12 små degkluttar som du rullar till bollar och lägger på plåtar med bakplåtspapper.
    4. Låt jäsa 30 minuter.
    5. Grädda mitt i ugnen i 225 grader ca 8-10 minuter eller varmluftsugn i 200 grader i 12-15 minuter.
    6. Låt svalna på galler under bakduk.

    Liknande recept

    4.6
    1 h 40 min
    2
    28

    Kommentarer (2)

    Gonta 5 mars 2008

    Jätte goda. Tack för receptet.

    TheresK 23 februari 2009

    Jättegott recept. Blev dock lite små bullar då jag gjorde exakt 24 stycken. Får bli lite färre och lite större nästa gång!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben