Grunden är en marängbotten, med kokos och helt utan mjöl som gräddas i långpannan. Tårtan rullas sedan ihop med grädde och bär eller frukt, eller fylls med en limevaniljkräm, gjord på äggulor som blir över (se recept).
En rulle räcker till 10-12 personer. När man är många gör man flera rullar som enkelt läggs efter varandra till en "oändlig" rulle och dekoreras med mängder av bär. Vi lägger rullen på en lång träplanka.
Rullen bör inte fyllas förrän strax före serveringen.
Ingredienser
5 äggvitor
2 ½ dl socker
2 ½ dl kokosflingor
1 tsk finrivet citronskal
Till plåten
Bakplåtspapper
2 msk smör
1 dl kokosflingor
Fyllning
Limevaniljkräm eller 2 dl vispgrädde
Ca 3 dl melontärningar (t ex honungs- eller ogenmelon)
Tillbehör
½ liter färska bär, t ex jordgubbar, hallon och blåbär
Instruktioner
- Sätt ugnen på 150°. Smöra ett bakplåtspapper, lägg det i en ugnslångpanna (30x40 cm) och strö över kokos. Vispa vitorna till hårt skum. Tillsätt sockret under fortsatt vispning tills smeten är blank och tjock. Blanda ner kokosflingor och citronskal.
Bred försiktigt ut smeten på bakplåtspapperet.
- Grädda mitt i ugnen 35-40 minuter tills marängen stelnat (den behöver inte vara helt genomtorr) och fått lite färg.
- Stjälp upp den på smörpapper, dra bort bakplåtspapperet. Låt kakan svalna.
- Vispa grädden, skala och tärna melonen. Bred ut grädden över kakan och lägg på melonbitar. Rulla samman till en rulle.
- Lägg på fat och dekorera med bär.
Liknande recept
Kommentarer (2)
Var finns receptet på limevaniljkrämen?
Sök särskilt recept "Limevaniljkräm till Oändlig sommartårta".