Köttfärspaj med smålökar

Serverar: 4-5 portioner

Pajer är så behändigt...du kan variera innehållet i pajer i det oändliga...här paj med köttfärs och smålökar...håll till godo!

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g margarin, kallt, skuret i kuber
  • 1-2 msk vatten, kallt
  • Fyllning
  • 400 g köttfärs
  • Matfett till stekning
  • 1 hackad gul lök
  • 1-2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 morot, grovt riven
  • 1 bit rotselleri, grovt riven
  • 1 köttbuljongtärning
  • 1 ½ dl vatten
  • 1 tsk timjan
  • ½ tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 10 smålökar
  • Äggstanning
  • 3 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl riven ost
  • Pensling
  • Ägg
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200º.
    2. Arbeta snabbt ihop mjöl, margarin och vatten till en pajdeg i matberedare eller för hand.
    3. Låt degen vila i kylskåp ca 30 minuter.
    4. Kavla ut degen tunt och klä en pajform, ca 25 cm i diameter. Skär eller sporra överbliven deg till remsor och lägg åt sidan.
    5. Förgrädda pajskalet ca 10 minuter.
    6. Bryn köttfärsen och mosa den grynig. Tillsätt lök, vitlök, morot och selleri. Låt fräsa några minuter. Smula ner buljongtärningen, häll på vattnet, krydda och rör om.
    7. Låt koka tills köttfärsröran nästan är torr.
    8. Stek smålökarna mjuka.
    9. Vispa samman ägg, mjölk och ost
    10. Fyll pajskalet med köttfärsen och häll över äggsmeten.
    11. Lägg degremsorna som ett galler över fyllningen och tryck ner lökarna i galleröppningarna. Pensla degen med uppvispat ägg.
    12. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter tills äggsmeten stelnat och pajen fått fin färg.

    Liknande recept

    3.8
    1 h 30 min
    10-12
    2

    Kommentarer (1)

    Skrosan 11 februari 2010

    Jättegod paj! Och lätt att göra. Här gjorde jag med körsbärstomater istället för smålökar. Kommer bli en favorit i familjen!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben