Serverar: 12-20 portioner
Svärmor, från Ljuders socken i Småland, har lärt mig göra dessa kroppkakor. Hon river den råa potatisen på manuellt rivjärn, den grova rivsidan (som ser ut som man slagit hål med spikar). Jag tar en rivskiva i min hushållsassistent. Tids- och kraftbesparande, och sparar på plåster.
Ingredienser
1 ½ kg rå potatis av fast sort, inte mjölig
4 stora kokta kalla potatisar
½ tsk salt
(1 ½ ) - 2 dl vetemjöl
Alternativt 1 dl vetemjöl+ 1 dl kornmjöl
Fyllning
3 hg rimmat fläsk
½ - 1 gul lök
½ tsk nystött kryddpeppar
Lite svartpeppar
Instruktioner
- Skala och riv den råa potatisen. Sila från vattnet genom en saftduk/gles handduk - det behövs mindre mjöl då.
- Mosa eller mal den kokta potatisen. Blanda ihop och tillsätt stärkelsen som bildades i botten på vattnet.
- Tillsätt salt och mjöl och knåda hastigt ihop degen på mjölat bakbord.
Bryn tärnat fläsk och lök. Krydda.
- Forma potatissmeten till bullar och tryck in 1 1/2 msk fyllning i varje. Lägg i lätt saltat och kokande vatten. Koka sakta utan lock ca 45 minuter.
- Servera med smält smör eller grädde samt med lingon.
Liknande recept
Kommentarer (1)
Relaterade Artiklar
Svensk matkultur
Idag är matkulturen i Sverige en blandning av vår historia och influen...
Kroppkakorna var goda, men dom blev lite väl kokta på 45 min, de ville gärna gå sönder.