Öländska kroppkakor

Serverar: 12-20 portioner

Svärmor, från Ljuders socken i Småland, har lärt mig göra dessa kroppkakor. Hon river den råa potatisen på manuellt rivjärn, den grova rivsidan (som ser ut som man slagit hål med spikar). Jag tar en rivskiva i min hushållsassistent. Tids- och kraftbesparande, och sparar på plåster.

Ingredienser

  • 1 ½ kg rå potatis av fast sort, inte mjölig
  • 4 stora kokta kalla potatisar
  • ½ tsk salt
  • (1 ½ ) - 2 dl vetemjöl
  • Alternativt 1 dl vetemjöl+ 1 dl kornmjöl
  • Fyllning
  • 3 hg rimmat fläsk
  • ½ - 1 gul lök
  • ½ tsk nystött kryddpeppar
  • Lite svartpeppar
  • Instruktioner

    1. Skala och riv den råa potatisen. Sila från vattnet genom en saftduk/gles handduk - det behövs mindre mjöl då.
    2. Mosa eller mal den kokta potatisen. Blanda ihop och tillsätt stärkelsen som bildades i botten på vattnet.
    3. Tillsätt salt och mjöl och knåda hastigt ihop degen på mjölat bakbord. Bryn tärnat fläsk och lök. Krydda.
    4. Forma potatissmeten till bullar och tryck in 1 1/2 msk fyllning i varje. Lägg i lätt saltat och kokande vatten. Koka sakta utan lock ca 45 minuter.
    5. Servera med smält smör eller grädde samt med lingon.

    Liknande recept

    1 h 30 min
    5-6

    Kommentarer (1)

    dag6 4 november 2014

    Kroppkakorna var goda, men dom blev lite väl kokta på 45 min, de ville gärna gå sönder.

    Relaterade Artiklar

    Svensk matkultur
    Idag är matkulturen i Sverige en blandning av vår historia och influen...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben