Ostfylld filodegspaj - börek
Kärt barn har många namn, en del tycker att detta är börek, burek, böregi, medan vissa inte delar den uppfattningen. Gott är det i alla fall. Som vanligt när man arbetar med filodeg gäller det att vara lite snabb och täcka filodegen med fuktig handduk eller dylikt för den torkar ruskigt snabbt.
Ingredienser
12 filodegsark
Till pensling
4 ägg
8 dl mjölk
3-4 msk olja
Fyllning
100-150 g fetaost eller mer
500 g keso
Salt
Svartpeppar
1 dl mjölk
1 ägg
2 knippor persilja
1 knippe dill
Instruktioner
- Smörj en mellanstor långpanna,lägg i ett ark filodeg. Häll 1/2 dl av penselblandningen i formen och pensla över arket. Lägg sedan på ett till degark och pensla. Upprepa 4 ggr.
- Fyllningen: Mosa fetaosten, bland med keso, salta och peppra. Häll i mjölk och rör ned ägget. Persilja och dill hackas och går ned i blandningen. Bred ut fyllningsblandningen över degarken.
- Lägg till slut på resterande degark och pensla mellan varje lager. Häll över resten av penslingvätskan.
Grädda 225 grader tills den är gyllenebrun, ca 40 min.
- Kolla noga mot slutet av gräddningstiden så det inte blir bränt.
- Skär upp i mindre fyrkanter, lämplig fingermatsstorlek.
Liknande recept
Kommentarer (2)
Detta är enormt gott. Pajen blir ännu godare om man kavlar filodeget själv...det tar lite mer tid, ...i stället för ost man kan använde potatis då blir det potatis paj , skl krompiraca eller köttfärs, då blir det köttfärspaj, burek
Hej, undrar bara om den går göra dagen innan och ätas kall eller om den är bäst varm/ljummen till tex.kräftor och om filodegsarken ska ligga platta på botten eller vikas upp på formens kanter?