Ostgifflar

Serverar: 24 portioner

Mumsiga gifflar som passar till buffé, soppa, mellanmål.

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 50 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 2 tsk salt
  • 4 dl dinkelmjöl
  • Ca 9-10 dl vetemjöl special
  • Fyllning
  • 1 ask smältost
  • Pensling och garnering
  • Uppvispat ägg
  • Riven ost
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 225°
    2. Smula ner jästen i en degbunke. Smält matfettet och tillsätt mjölken. Låt det bli fingervarmt. Häll det över jästen och rör om så att den löser sig.
    3. Tillsätt salt, dinkelmjöl och det mesta av vetemjöl special. Knåda degen kraftigt tills den är blank och smidig.
    4. Låt degen jäsa under duk ca 30 minuter.
    5. Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt. Dela degen i tre lika stora bitar. Forma runda bullar och kavla ut dem till stora runda kakor. Sporra ut 8 trianglar från varje.
    6. Lägg lite smältost överst på varje triangel. Rulla ihop, forma till gifflar och tänj degen lite så att skarven kommer på undersidan. Lägg gifflarna på bakpappersklädda plåtar att jäsa under duk ca 30 minuter.
    7. Pensla med uppvispat ägg och strö över lite riven ost.
    8. Grädda mitt i ugnen ca 12 minuter eller tills gifflarna har fin färg och känns torra.
    9. Låt gifflarna kallna på galler under duk. De går bra att frysa.

    Liknande recept

    5
    1 h 20 min
    4-6

    Kommentarer (2)

    baconegg 30 juli 2011

    Är du säker på att det ska vara trianglar? Jag testade men det funkade ju inte att rulla ihop dem då. Fyrkanter blir mycket lättare att rulla till fina gifflar.

    ros 30 juli 2011

    Hej! Jag gör alltid trianglar när jag gör gifflar. Men det är ju en smaksak Lycka till!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben