Polenta ostgifflar

Serverar: 4-6 portioner

Tid: 1 timme 20 minuter

Väldigt goda gifflar att ha till frukost, soppor eller sallad eller...ja bara fantasin sätter gränser.

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 3½ dl finger varmt vatten
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk flytande smör
  • 3/4 tsk trocomare örtsalt
  • 1 tsk brödkrydda
  • 1 msk honung
  • 1 uppvispat ägg
  • 1 ½ dl polenta
  • 1 ½ dl durum vetemjöl
  • 2-4 dl vetemjöl
  • 2+2 dl grov riven ost
  • 150 g mascaporne ost
  • Till pensling
  • 1 msk flytande smör
  • 1 uppvispat ägg
  • Instruktioner

    Sätt på ugnen på 225 grader. Rör ut jästen i vattnet. Rör i oljan, smöret och ägget, saltet, brödkryddan och honungen. Rör ner polenta och durumvetemjölet till en slät smet. Ha ner vetemjölet lite i taget tills det blir en deg. Ha upp den på ett bakbord som är mjölat med lite av det restrerande mjölet, knåda till, dela i 2 delar om du vill ha stora gifflar eller 3 delar om du vill ha medium stora. Mjöla sedan bordet rikt med lite mer av mjölet och kavla ut en del i taget till en kvadrat på 20*20 cm för stora eller 15*15 cm för medium. Skär ett diagonalt snitt från ett av det ävre hörnen till det motsatta i nedre hörnet. Bred lika delar av mascaporne osten på varje trekant och strö över lite av 2 dl av den rivna osten. Rulla ihp trekanten med den breda sidan först, böj giffeln till en halvmåneform och lägg på en bakplåtspappers klädd ugnsplåt. Jäs i 60 minuter under bakduk. Pensla med ihopvispat ägg och smör, strö över lika delar på varje giffel av de återstående 2 dl riven ost. Grädda i mitten av ugnen i 13 minuter för de stora gifflarna eller 10 minuter för de små.

    Liknande recept

    4
    2 h
    28-30

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben