Superbra paj med lågt GI. Dinkel i stället för vetemjöl. Ostfyllningen reste sig i ugnen så det såg nästan ut som en sufflé när jag tog ut den.
Ingredienser
Pajdeg
125 g smör, kallt i tärningar
165 g grovt dinkelmjöl
3 msk vatten
Fyllning
4 ägg
150 g riven ost
2 dl vispgrädde
2 dl gräddfil
1 tsk salt
½ krm vitpeppar
Instruktioner
Kör mjöl och smör i matberedaren till smulor. Häll i vattnet och kör snabbt ihop det till en deg.
Ta upp på bakbordet och forma till en tallriksstor platta.
Plasta och låt vila i kylskåp i ca 1 timme.
Kavla degen mellan bakplåtspapper eller plastfilm och klä en pajform med degen. Nagga i botten så att det blir lufthål, annars blir det bubblor under gräddningen.
Klä kanterna med aluminiumfolie så att degen inte rasar ner under gräddningen.
Låt vila i kylskåp minst 15 minuter.
Fyllningen:
Blanda alla ingredienser. Förgrädda pajskalet i 15-20 minuter i 200 grader. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet. Grädda i ytterligare 40 minuter.