Oxrulader med potatiskaka och varm gurksallad

God festmat! Rätten som kombinerar husmanskost, lyx och comfort food.

Ingredienser

  • 8 skivor innanlår eller lövbiff
  • 2 morötter
  • 1 svartrot
  • 1 rotselleri
  • ½ purjolök
  • 150 g starka korvar (chorizo eller ölkorv)
  • Dijonsenap
  • Salt
  • Peppar
  • Smör till stekning
  • Tandpetare att fästa i rulladen
  • Såsen
  • 1 gul lök
  • Smör till stekning
  • 1 ½ msk tomatpurè
  • 4 dl porter
  • 2 msk flytande kalvfond
  • 4 dl vatten
  • 2 lagerblad
  • 2 msk Philadelphiaost
  • 3/4 msk maizena
  • Salt
  • Peppar
  • Lingonspad eller svartvinbärsgelé
  • Potatiskaka
  • 1 ½ kg potatis
  • Smör till stekning
  • Salt
  • Peppar
  • Smör till stekning
  • Gurksallad
  • 2 gurkor
  • 1 dl persilja
  • Smör
  • Salt
  • Peppar
  • 2 msk schalottenlök
  • Instruktioner

    1. Ruladerna: Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Skala morötterna, svartroten och sellerin. Skölj purjon och skär i tunna strimlor. Gör likadant med korven. Bred senap över varje skiva kött. Fördela grönsaker och korv ovanpå, rulla ihop och fäst med tandpetare. Salta och peppra. Bryn ruladerna i lite smör och lägg dem i en ugnsfast form med lock.
    3. Såsen: Skala och skiva löken. Bryn den mjuk i smöret. Tillsätt tomatpurén, portern, fond och vatten. Lägg i lagerbladen och koka cirka tio minuter tills det beska i portern försvunnit. Häll skyn över ruladerna, lägg på lock och bräsera i ugn ca en timme.
    4. Känn med en sticka att de är färdiga. Ta ur ugnen och ta bort tandpetarna.
    5. Sila buljongen i en kastrull och koka ner till 5 dl återstår. Vispa i osten och låt såsen koka upp. Red av den med lite maizena i vatten och smaksätt med salt, peppar, spadet eller gelen. Lägg ruladerna i såsen och värm upp dem innan servering.
    6. Potatiskakan: Skala och riv potatisen grovt. Häll i smör i en panna och salta och peppra. Häll i potatisen och platta ut till en kaka.
    7. Gör inte kakan för tjock, och ha inte för hög värme, du blir kakan bränd utanpå och rå inuti. Bryn den 5-10 min tills den fått fin färg. Vänd den med ett lock eller en tallrik. Känn efter att kakan är mjuk, då är den klar. Servera som en tårtbit.
    8. Gurksalladen: Skala gurkan, dela den på längden. Kärna ur den med en sked och skär i skivor till halvmånar.
    9. Hacka persiljan. Smält en klick smör i en kastrull, lägg i gurkan och slå på en skvätt vatten. Smaksätt med salt och peppar. Värm gurkan på låg värme och till sätt persilja och lök innan servering.

    Liknande recept

    4.5
    20 min
    4-8
    17

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben