Oxrulader med potatiskaka och varm gurksallad
God festmat! Rätten som kombinerar husmanskost, lyx och comfort food.
Ingredienser
8 skivor innanlår eller lövbiff
2 morötter
1 svartrot
1 rotselleri
½ purjolök
150 g starka korvar (chorizo eller ölkorv)
Dijonsenap
Salt
Peppar
Smör till stekning
Tandpetare att fästa i rulladen
Såsen
1 gul lök
Smör till stekning
1 ½ msk tomatpurè
4 dl porter
2 msk flytande kalvfond
4 dl vatten
2 lagerblad
2 msk Philadelphiaost
3/4 msk maizena
Salt
Peppar
Lingonspad eller svartvinbärsgelé
Potatiskaka
1 ½ kg potatis
Smör till stekning
Salt
Peppar
Smör till stekning
Gurksallad
2 gurkor
1 dl persilja
Smör
Salt
Peppar
2 msk schalottenlök
Instruktioner
- Ruladerna:
Sätt ugnen på 175 grader.
- Skala morötterna, svartroten och sellerin.
Skölj purjon och skär i tunna strimlor.
Gör likadant med korven.
Bred senap över varje skiva kött.
Fördela grönsaker och korv ovanpå, rulla ihop och fäst med tandpetare. Salta och peppra.
Bryn ruladerna i lite smör och lägg dem i en ugnsfast form med lock.
- Såsen:
Skala och skiva löken. Bryn den mjuk i smöret. Tillsätt tomatpurén, portern, fond och vatten.
Lägg i lagerbladen och koka cirka tio minuter tills det beska i portern försvunnit.
Häll skyn över ruladerna, lägg på lock och bräsera i ugn ca en timme.
- Känn med en sticka att de är färdiga.
Ta ur ugnen och ta bort tandpetarna.
- Sila buljongen i en kastrull och koka ner till 5 dl återstår.
Vispa i osten och låt såsen koka upp.
Red av den med lite maizena i vatten och smaksätt med salt, peppar, spadet eller gelen.
Lägg ruladerna i såsen och värm upp dem innan servering.
- Potatiskakan:
Skala och riv potatisen grovt.
Häll i smör i en panna och salta och peppra.
Häll i potatisen och platta ut till en kaka.
- Gör inte kakan för tjock, och ha inte för hög värme, du blir kakan bränd utanpå och rå inuti.
Bryn den 5-10 min tills den fått fin färg.
Vänd den med ett lock eller en tallrik.
Känn efter att kakan är mjuk, då är den klar. Servera som en tårtbit.
- Gurksalladen:
Skala gurkan, dela den på längden.
Kärna ur den med en sked och skär i skivor till halvmånar.
- Hacka persiljan. Smält en klick smör i en kastrull, lägg i gurkan och slå på en skvätt vatten. Smaksätt med salt och peppar. Värm gurkan på låg värme och till sätt persilja och lök innan servering.
Liknande recept
Kommentarer (0)